Tahap I
- 2 cawan pulut (rendam 2 jam)
- 2 setengah cawan santan cair
- Sedikit garam
Tahap II
- 2 cawan santan pekat blend dgn 12 helai daun pandan. ( Daun pandan saya pendek2) kalau daun panjang 5 helai sudah memadai.
- Blend santan dan daun pandan kemudian tapis ya.
- 5 biji telur ayam gred B
- 1/2 cawan gula pasir ( saya memang makan kurang manis) nak elok manisss letak 1 cawan gula / lebih manis letak 1 1/4 Cawan gula.
- 4 sudu tepung beras
- 2 sudu tepung jagung
- Saya blend semuanya
- masukkan pulut dan santan cair dlm loyang dan kukus hingga masak. Lapik plastik bawahnya supaya pulut tidak melekat dan mudah utk dipotong.
- bila sudah masak tekan pulut itu biar betul2 padat.
- Tuangkan bahan yang di bland tadi dan kukus hingga masak. (Anggaran masa 45 - 50 minit)
- Sekali sekala buka tutup kukus dan lap air wapnya krn nanti kuih ditimpa air jadi x cantik.
- Tunggu sehingga masak. Biarkan sejuk suhu bilik baru boleh potong.